Szolgáltatásaink

Kutyaovi:

A kutyaóvoda abban nyújt segítséget a gazdáknak, hogy megmutatja a kutyanevelés és tartás helyes módját, hogyan alkalmazkodjunk és viselkedjünk a mai társadalomban felelős kutyatartóként. Célkitűzéseink többek között, hogy jól szocializált kutyák váljanak a kölykökből, valamint kutya és gazdája közötti jó kapcsolat megteremtése.

 

Kezdő csoport:

A kezdő csoportban már nehezebb gyakorlatokat végzünk és sokkal pontosabban fegyelmezettebben, mint az ovis csoportban. Amelyik kutya a kezdő csoportba kerül az legalább 9-10 hónapos. Ebben a korban a kutyát idegrendszerileg és fizikálisan is jobban lehet már terhelni. Már nagyon sok mindent megtanulnak a kutyák és gazdáik a kezdő csoportban. Egyben egy előkészítő egy magasabb fokozatra, a haladó csoportra.

 

Haladó csoport:

Azok a kutyák és gazdáik, akik a kezdő csoportban eljutottak a jó kutya-gazda kapcsolat azon szintjére, ahol a póráz használata már csak szükséges rossz, a kutya póráz nélkül is kontroll alatt tartható azt követően jogosult átlépni a haladó csportba. A kezdő csoportban már megtanult feladatokat póráz nélkül végezzük és a „tananyagban” szerepelnek magasabb szintű feladatok is. Mint például az apport – sík talajon, akadályon és palánkon keresztül – és az előreküldés. Valamint lehetőség van vizsgára, versenyre való felkészülésre.

 

Ügyességi akadálysor:

Tudjuk, hogy „Jó kutya a fáradt kutya”. Ha egy kutya fáradt, akkor nincs kedve a kertben gödröt ásni, bútorokat rágni, megszökni (!!) és egyéb, a gazdinak nem tetsző rosszaságokat művelni. Ahhoz, hogy egy kutya igazán fáradt legyen szükséges az agyát és a testét is lefárasztani. Az iskolai foglalkozások első részében az óvodás, a kezdő és haladó csoportban megmutatjuk, hogy agyban hogy lehet egy kutyát lefárasztani, a második részben pedig a többféle akadályt tartalmazó akadálysorunkkal egy kicsit testileg is elfáradnak. Mivel a legtöbb kutya szeret ugrálni, itt egy kicsit kötetlenebb formában, játék közben is tanulják a fegyelmet, ami nagyban hozzájárul az ideális kutya-gazda kapcsolat eléréséhez. Nem utolsósorban az ügyességi feladatsorban a gazdák is egy kicsit megtapasztalják, hogy a kutyázás az, igenis egy sport. 🙂

 

Nyomkövetés:

A nyomkövetés célja, hogy a saját vagy más ismeretlen ember által a földre helyezett tárgyakat a kutya megtalálja és a gazdájának valamilyen módon jelezze. Egy jól felépített nyomkövető munka hatalmas örömet nyújthat a kutyának és gazdájának is. A nyomkövető gyakorlatok során csupán a kutya kereső ösztönét használjuk ki. A munkavizsgák egyik fázisa.

 

Engedelmes:

Elsősorban ki kell alakítani a kutya-gazda közötti harmonikus kapcsolatot. Ezután a kutyák megtanulják pl. a lábnál követést laza pórázon, majd póráz nélkül, menet közben fektetést, ültetést stb. Ezen kívül még sok más gyakorlatot is megtanulnak akár vizsga szintre is.

 

Örző-védő:

A legtöbb ember téves elképzeléseivel ellentétben a kutyákat nem az ok nélküli támadásra tanítjuk, hanem a zsákmányszerző és a védőösztönét használjuk ki. A tárgyszerzés és a zsákmányolás fejlesztése a cél. A képzés lényege a kutya kontrollálhatóságának, irányíthatóságának fejlesztése fokozott ingerállapotban.

 

Agility:

Az agility egy olyan kutyás sport, amelyet mindenféle fajta kutyával végezhetünk. A díjlovaglás mintájára jött létre, ahhoz hasonlóan a kutyának és gazdájának (vezetőjének) egy előre ismeretlen sorrendben lerakott akadálypályát kell lefutniuk elsősorban hiba nélkül, másodsorban minél gyorsabban. Az agility-t a kapcsolat sportjának is nevezik, mert mindezt a kutya-gazda jó kapcsolatára építve, mindenféle kényszerítő eszköz, erőszak nélkül, csak hang-, test- és kézjelek segítségével hajtható végre. A versenyeken nyaköv viselése is kizárást jelent. A pálya különböző akadályokból áll: ugróakadályokon kívül, kúszó, távolugró, szlalom, palánk, palló, és hinta. Ajánlott elsősorban a nagy mozgásigényű terelő-, pásztor- és vadászkutyáknak, de energia levezetésre, kutya-gazda kapcsolat javításra, jó kondíció (nemcsak a kutyának, a gazdának is) biztosítására bármilyen (kicsi, nagy, fajtatiszta, keverék) kutyának.

 

Súlyhúzás:

Súlyhúzásban a kutyának egy sínpályán guruló – edzettségétől függően különböző súlyokkal megrakott – kocsit kell elhúznia megadott távon, adott időn belül. Bármilyen közös tevékenység, amit a kutyánkkal együtt végzünk, a kapcsolatunk minőségét szolgálja. Ilyen a súlyhúzás is, ahol a közös foglalkozás, tréningek alatt lehetőségünk van kutyánkat jobban megismerni és ezáltal jobban megérteni. A súlyhúzás, a közös tevékenység, kapcsolatépítés és fölösleges energiák levezetésére bármilyen egészséges kutyával végezhető. Szükséges hozzá egy speciálisan súlyhúzásra kialakított és a kutyára méretezett hám és valamiféle motiváció (kaja, labda stb. amit a kutya szeret).