Gyakran Ismétlődő Kérdések

Mit hozzak magamalal a kutyasuliba?

Az alábbiak biztosan kelleni fognak:
– érvényes oltási könyv
– megfelelő póráz és nyakörv (bőr, textil)
– jutalomfalat
– kutya kedvenc játéka vagy valamilyen motiváló eszköz
– itatótál
– ürülék gyűjtő zacskó
– gazdinak megfelelő öltözet (pl. nem papucs )
– A kutyát se hagyd otthon!

Miért fogadjunk menhelyről örökbe?

A legegyszerűbb válasz, mert a menhelyeken rengeteg kutya vár gazdára.
Ha kölyköt szeretnénk, akkor is széles a kínálat különböző fajták keverékéből, de sokszor a fajtamentő szervezeteknél találhatunk a kívánt fajtából kölyök kutyát is. De miért ne lehetne egy helyes keverék kutya, akár felnőtt, ha csak családi kedvencet szeretnénk.
A menhelyes kutyák többsége már megtapasztalta az élet árnyékos oldalát is. Ezért nagyon hálásak, ha befogadó családra találnak. A felnőttek már kiforrott személyiséggel rendelkeznek, ha megkapjuk a korrekt információt ezekről, nem zsákbamacskát veszünk. Például ha valamelyik kutya ás a kifutóban, valószínű otthon is ezt teszi majd.
A menhelyen élő kutyát az ott dolgozók ismerik, tehát a konkrét elképzelésekkel érkező gazdijelölteknek sokat tudnak segíteni a választásban. Sok kutya hosszabb időt tölt nálunk, ezért mind a jó, mind az esetleges rossz tulajdonságait
ismerjük.
Sok menhelyen, így nálunk is a kutyák rendszeres állatorvosi ellátásban részesülnek, a felnőttek esetében már ivartalanítottak, illetve egyes krónikus betegségek is kiderülhetnek.
Végül, de nem utolsó sorban egy menhelyes kutya örökbefogadásával két kutyán segítünk. Azon, akit befogadtunk és azt, aki az ő helyére kerülhet a menhelyen.

Kisállat chip

Az egyedi azonosításra szolgáló mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tartalmaz. Speciális leolvasóval ez a szám leolvasható. A számot a chip behelyezése után, mely az állat bal oldalán a nyak bőre alá történik egy injekciós tűhöz hasonló eszközzel, egy központi adatrendszerben rögzítik, hozzárendelve az állat és a tulajdonos adatait is. A chip anyaga szövetbarát, allergiás reakciót nem okoz, megtapad és az állat egész élete során károsodás nélkül mutatja a hordozott számot. Ez rendkívül előnyösebb és a behelyezés is fájdalom mentesebb, mint a tetoválás.

Miért fontos?
Először is 2013. január 1. óta a mikrochip behelyezése kötelező minden négy hónapos kor feletti kutyába. A szintén törvény által előírt veszettség oltás csak egyedi azonosítóval rendelkező kutyának adható.
Az egyedi azonosítás segítség a tulajdonjog igazolásához, az elveszett kutyák hazajuttatásához. Egy chippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutya a megtalálást követően rövid időn belül visszajuttatható az eredeti gazdához.
Amióta kötelező a chip, a menhelyre és gyepmesteri telepre bekerülő kutyák jóval nagyobb számban jutnak haza, mint azelőtt. Sajnos azonban még mindig nagyon sokan kerülnek be enélkül, illetve olyan chippel, ami nincs regisztrálva.
Az állatorvos a behelyezést követően 10 napon belül köteles az állatot a központi adatrendszerben regisztrálni. Hogy ez megtörtént-e minden gazda ellenőrizheti.
A www.petvetdata.hu nyilvános keresésében láthatjuk, hogy kutyánk regisztrációja megtörtént. Itt megtekinthető a chipszám, a kutya neve, fajtája, nemeó és az utolsó veszettség oltás dátuma.
További adatok megtekintésére, adatok felvitelére, módosítására csak állatorvos jogosult, ezért visszaélni kutyatartó ezekkel az adatokkal nem tud.
Ha nem találjuk az állatunkat a petvetdatán, keressük fel az állatorvost, illetve tegyük meg ezt akkor is, ha adatainkban változás történt, különös tekintettel a telefonszámra, hiszen egy élő telefonszám megléte a legfontosabb, ha a kutya elveszik. Az eltűnés tényét és hogy a kutyát keressük az állatorvos jelezni tudja a kutya adatlapján, ez segítség lehet, ha valaki eltulajdonította vagy a megtaláló szeretné megtartani a talált ebet.

Miért ivartalaníttassam a kutyámat?

Kedvenceink szabályozás nélküli szaporítása, igénytelen tenyésztése azt eredményezi, hogy több állat születik, mint amennyire a felelős állattartói bázis igényt tart. Magyarországon még mindig kutyák – és macskák – százezrei kerülnek utcára vagy születnek ott a már kóborló felnőtt egyedektől.
Az ivartalanítás hozzátartozik a felelős állattartáshoz. Még akkor is, ha a gazda úgy gondolja, hogy majd ő talál helyet a megszületett kölyköknek. Mert ez lehetséges ugyan, de az idő alatt a gyepmesteri telepeken, menhelyeken kiskutyák százai várják a jövendőbeli gazdájukat, sokszor nem megfelelő körülmények között. De még a jól működő telepeken is fokozott a fertőzések, megbetegedések veszélye a tömeges tartás miatt.
A műtét során a szukáknál a petefészkeket, valamikor a méhet is, egy ma már rutinszerű hasi műtét során eltávolítják. A műtét főleg fiatal korban alig viseli meg az állatot és a lábadozási időszak és varrat szedés után, amely 8-10 nap, a kutya élheti az eddigi életét.
Kanoknál a heréket távolítják el és a gyógyulási idő hasonló.
A lehetséges szövődmények kialakulásának veszélye csekély.
A műtét elvégzésének optimális idejéről konzultáljunk állatorvosunkkal.Az ivartalanítás előnyei
Szuka esetében megszűnnek az ivarzással (tüzeléssel) együtt járó kellemetlenségek. A kutya nyugtalan, a környékbeli kanok rajzanak a ház körül és sokszor a biztosnak tűnő kerítés ellenére is bejönnek, rongálnak vagy szukánk szökik el párosodni.
Nem jön létre felesleges szaporulat.
A fiatal korban elvégzett ivartalanítás jelentősen csökkenti a későbbi emlődaganatok kialakulásának veszélyét. Az ivarszervi megbetegedések, az ivarzáskor fellépő gennyes méhgyulladás kialakulásnak lehetősége megszűnik.
Kanoknál csökken az elkóborlás, szökés vágya. Csökkenthető az idősebb kan kutyáknál kialakuló prosztata megnagyobbodás, prosztata daganat megjelenése. Csökken a nemi hormon termeléssel összefüggésbe hozható végbéldaganatok kialakulásának veszélye.
Az ivartalanított kan kutya agresszivitásra való hajlama csökken, illetve más kanokkal szemben és ők is vele szemben elfogadóbbak.Tévhitek

Miért fosszam meg a szexualitás, anyaság örömétől? A kutya ösztönlény, a párosodás kizárólag utódok nemzése okán jön létre és élvezetet nem okoz, sőt néha fájdalmas is lehet. A szuka anyai ösztöne akkor és addig működik, míg kölykei vannak, ő nem gondol arra, hogy gyereket szeretne.
Elhízik: Az elhízás a fokozott tápanyag felvétel és mozgáshiány következménye. Előfordul mind ivaros, mind ivartalan kutyáknál, ha felvett tápanyag és leadott energia nincs egyensúlyban. A felvett tápanyag mennyiségének és minőségének módosításával és a mozgatás változtatásával orvosolható.
Megváltozik a személyisége, lusta lesz: Az ivartalanítás nem változtatja meg a kutya személyiségét, továbbra is aktív életet él, területvédő ösztöne és játékossága is megmarad. Kanoknál megfigyelhető a túlzott agresszió csökkenése.

Tehát semmilyen érv nem szól a nem tenyésztési céllal tartott ivartalanítása ellen!

Kutyás etikett

– Mindig szedjük össze a kutyánk után az ürüléket
– Sose pisiltessünk lépcsőházba, kapualjba, mások autójára, tulajdonára
– Pórázon lévő idegen kutyákhoz ne engedjük oda a kutyánkat megkérdezés nélkül, még akkor sem, ha a miénk jól szocializált.
– Játszó kutyák idegen csoportjához kérdezés nélkül ne engedjük ebünket.
– Ha nem zárt futtató helyen engedjük szabadon a kutyánkat, folyamatosan figyeljünk rá oda, nem mással foglalkozzunk, pl. hosszas telefonálás, stb.
– Autóút mellett sose engedjük el a kutyánkat.
– Ne engedjük a kutyánknak, hogy macskát vagy vadakat üldözzön.
– Tartsuk meg egymás között a pórázhossznyi távolságot idegen kutyák között.
– Ne engedjük, hogy a kerítés mögött lévő kutyákat hergelje a sajátunk.